Alkueläininfektiot ja sienet
Lue aiemmat osat:
Ylempien hengitysteiden tulehdukset
Isospora
Isospora on yksi yleisimmistä suoliston alkueläinlajeista kissalla. Se tarttuu herkästi kissasta toiseen ja oireilee ripulina. Tartunnan kissa saa syömällä ympäristöstään tautia aiheuttavaa muotoa isosporasta. Isospora voi tarttua myös sellaiseen ihmiseen, jonka vastustuskyky on heikko.
Cryptosporidium parvum
Kryptosporidioosin aiheuttaa pieni kokkiideihin kuuluva alkueläin, C. parvum. Kryptosporidioosi oireilee ripulina ja leviää ulosteen kautta. Se voi myös tarttua kissasta ihmiseen. Karjatiloilla kissa voi tartuttaa sen myös vasikoihin, jotka taas voivat tartuttaa sen edelleen ihmiseen.
Giardia
Giardia on yksisoluinen alkueläin, joka aiheuttaa ripulia, oksentamista ja laihtumista kissoille. Tartunta on yleinen ja saadaan yleensä saastuneesta vedestä tai ympäristöstä. Se voi lisätä pentukuolleisuutta tai heikentää niiden kasvua. Hoito on haasteellista, koska kissa voi saada tartunnan aina uudestaan ympäristöstään. Giardia voi tarttua myös ihmiseen, vaikkakin se on harvinaista.
Toksoplasmoosi
Toksoplasmoosi on kissan suolessa elävän alkueläimen aiheuttama infektio. Kissa saa tartunnan myyriä ja hiiriä saalistamalla ja syömällä. Oireina kissalla voi olla vaikeaa ripulia, kuumetta, silmätulehdusta, hengenahdistusta ja keltaisuutta. Se tarttuu ihmiseen yleensä kissan ulosteiden saastuttamasta ympäristöstä tai ravinnosta, kuten vihanneksista. Immuunipuutteisella henkilöllä tartunta voi johtaa kuolemaan. Raskauden aikana infektio voi aiheuttaa keskenmenon tai synnynnäisen toksoplasmoosin. Tartunnan jälkeen toksoplasmoosi voi aiheuttaa lapselle silmän verkkokalvon tulehduksen, joka taas voi aiheuttaa vakavan näköhaitan tai jopa sokeuden. Tartunta voi aiheuttaa myös epilepsian, liikunnallisen kehityksen ongelmia tai älyllisen kehityksen häiriöitä. Varsinkin raskauden aikana on siksi tärkeää, että kissa ei pääse saalistamaan. Vuonna 2025 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin toksoplasmoosin aiheuttavan hedelmättömyyttä tuhoamalla siittiöitä.
Tritrichomonas foetus
Tritrichomonas foetus on alkueläin, joka aiheuttaa kissalle paksusuoliripulia. Ripuli voi olla kroonista sekä veristä tai limaista. Ainoa toimiva lääke siihen on Ronidazoli, joka voi aiheuttaa kissalle neurologisia oireita.
Ihosieni-infektiot
Kissan sieni-infektio on pinnallinen sienen aiheuttama ihotulehdus. Se diagnosoidaan sieniviljelyllä. Yleisin aiheuttaja on Microsporum canis. Infektio voi olla oireeton, vähäoireinen tai ihotulehdus voi olla niin voimakas, että kissa menettää karvansa pysyvästi. Sieni tarttuu myös ihmisiin, joten oireettomienkin kissojen hoito on tärkeää. Tartunta voi olla vaikea hoitaa lapsilla, vanhuksilla ja niillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt esim. taustasairauden tai lääkityksen takia. Se voi aiheuttaa lapselle pysyvän kaljuuntumisen tulehdusalueella ja lisätä ennestään sairaan ja heikon ihmisen kärsimystä. Koko koti pitää siivota ja desinfioida tarkkaan, kissat pitää pestä ja lääkitä. Kissat eivät voi ulkoilla vapaasti, koska kissa tuo ulkoillessaan itiöt joka kerta takaisin sisälle. Jokainen ympäristössä selvinnyt itiö voi myös tartuttaa naapurit, muut ulkoilevat eläimet sekä luonnoneläimet.
Lähteet
Aures: Kissan ihon sieni-infektiot
https://www.aureselainlaakarit.fi/wp-content/uploads/2023/12/SIENIARTIKKELI.pdf
ELL Seppo Saari: Elinympäristönä kissa – suomalaisen kissan loistartunnat
https://www.eahma.fi/images/pdf/Kissan%20loiset.pdf
Eläinklinikka Tsemppi: Giardia
https://elainklinikkatsemppi.fi/artikkelit/giardia/
Kissan silmin: Kissa ja zoonoosit
https://kissansilmin.com/2021/05/22/kissa-ja-zoonoosit/
Movet: Giardia (qPCR)(F)
https://www.movet.fi/tutkimukset/giardia-elisa-qpcr-pikatesti/
Pissasirkus: Desi mikä desi, ehei!
https://pissasirkus.fi/2020/01/27/mika-desinfiointiaine-giardiaan-kissaruttoon-cryptosporidiumiin/
Pissasirkus: Microsporum canis ja trichophyton mentagrophytes — apua, se on sieni!
https://pissasirkus.fi/2020/12/29/microsporum-canis-ja-trichophyton-mentagrophytes-apua-se-on-sieni/
Pissasirkus: Tarina sienistä
https://pissasirkus.fi/2015/10/16/tarina-sienista/
Ruokavirasto: Kryptosporidioosi
https://www.ruokavirasto.fi/zoonoosikeskus/zoonoosit/loisten-aiheuttamat-taudit/kryptosporidioosi/
Ruokavirasto: Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loisia ja alkueläimiä
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/
Terveyskirjasto: Toksoplasmoosi
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00619/toksoplasmoosi
The Conversation: A common parasite can decapitate human sperm − with implications for male fertility
https://theconversation.com/a-common-parasite-can-decapitate-human-sperm-with-implications-for-male-fertility-256892