Kissojen ulkoilua koskevassa keskustelussa keskitytään usein kissan aiheuttamiin haittoihin ja koko keskustelu käydäänkin siitä näkökulmasta käsin. Nämäkin ovat toki tärkeitä asioita, mutta samalla saatetaan unohtaa toinen tärkeä seikka, joka on kissojen oma turvallisuus. Koemme suureksi ongelmaksi, että kissojen ulkoilusta ylipäätään tarvitsee keskustella ja että se herättää valtavasti tunteita. Kissan asettaminen vaaroille alttiiksi on normalisoitua, vaikka saman teon seurauksena koiranomistaja joutuisi todennäköisesti vastuuseen. Yhteiskunta selvästi kohtelee kissaa täysin eri tavalla kuin mitään muuta lemmikkiä ja tähän pitää tulla muutos.
On surullista, miten paljon kissoja hylätään joka vuosi ja miten harva kissa tullaan hakemaan löytöeläintaloista takaisin kotiinsa. Toivomme näkevämme yhteiskunnan, jossa ulkona yksin liikkuvaan kissaan suhtaudutaan samalla tavalla kuin esimerkiksi koiraan: ihmisille heräisi huoli kissan puolesta, se otettaisiin kiinni ja toimitettaisiin löytöeläinten talteenottopaikkaan, josta se pääsisi takaisin omaan kotiinsa.
Ulkona kissoja uhkaavat muun muassa autot, petoeläimet, myrkyt, jumiin jääminen, väkivaltaiset ihmiset, kissojen väliset tappelut, tarttuvat sairaudet kuten FIV, FeLV, lintuinfluenssa ja kissarutto. Kissojen levittämistä sairauksista ihmiseen tarttuvat muun muassa salmonella, giardia ja toksoplasmoosi. Valvomattomasti ulkoilevien kissojen varhainen terveydenhoito usein estyy, sillä kissat ovat hyviä piilottamaan kipunsa. Kivusta kärsivä kissa saattaa tehdä tarpeensa hiekkalaatikon ulkopuolelle, eikä ulkokissan omistaja ole välttämättä ollenkaan tietoinen muutoksesta. Lisäksi havainnot kissan oksentelusta, sekä ulostus- ja virtsaamistiheydestä jäävät hämärän peittoon. Muutokset näissä ovat usein varhaisia merkkejä sairauksista. Huomaamatta voi jäädä myös sisäloiset, veri ulosteessa tai virtsassa, ulosteen tai virtsan pidättäminen tai jopa pitkäaikainen oksentelu tai ripuli. Leikkaamattomien kissojen valvomaton ulkoilu tuottaa ei-toivottuja pentuja. Pennut saattavat syntyä ulos ilman, että omistaja on tietoinen koko asiasta. Näin saadaan alku kissapopulaatiolle, joka lopulta kuormittaa eläinsuojeluyhdistyksiä sekä aiheuttaa kärsimystä kissoille itselleen.
Kissojen valvomatonta ulkoilua puolustetaan monesti niiden työllä hiirten ja rottien kurissa pitämiseksi. Nykyaikana on kuitenkin paljon muita tehokkaampia menetelmiä eikä kissan käyttö ole enää samalla tavalla perusteltua. Valvomattomana liikkuva kissa myös tappaa muitakin luonnoneläimiä, ei pelkästään hiiriä. Eläinten tappaminen ei ole koskaan kissan vika, vaan vastuu on ihmisellä, joka laskee kissansa ulos valvomatta. Kuinka voidaan myöskään valvoa poistuuko kissa omalta tontilta, jos se liikkuu täysin valvomatta?
Mikään lemmikki ei ole helppo lemmikki, ei edes kissa. Kaikki lemmikit vaativat virikkeitä, elekielen lukemista, ymmärtämistä ja kunnioittamista, vaivannäköä omistajaltaan, lajille ja yksilölle sopivaa ruokaa sekä tarvittavan terveydenhoidon ja sairauksien ennaltaehkäisyn.
Sisäkissa ei tarvitse masennuslääkkeitä, kun sitä hoitaa hyvin ja lajityypilliset käyttäytymistarpeet huomioonottaen, kuten kissan omistajan kuuluukin. Lajityypillistä käytöstä voi toteuttaa sisälläkin erilaisten virikkeiden avulla. Samat mielihyvähormonit muodostuvat oli sitten kyseessä elävä saaliseläin taikka lelu, saalistuskäyttäytymisen toteuttamiseen ei siis tarvitse elävää kohdetta. Leikittämisen lisäksi muun muassa kiipeilyseinät ja -puut, piilopaikat, ruoan etsiminen ja hajutyöskentely sekä esimerkiksi temppukoulutus ovat kissalle mukavaa puuhaa ja tarjoavat monipuolista aktiviteettia. Sisäkissan turvallinen ulkoiluttaminen on mahdollista ja suosittelemmekin tätä. Turvallinen ulkoilutus tapahtuu joko ulkotarhan, verkotetun terassin tai parvekkeen, tai valjaiden avulla. Vastoin yleistä luuloa myös aikuinen kissa oppii, eli kissan voi opettaa valjaisiin muulloinkin kuin pentuna. Tärkeää on edetä kissalle sopivaan tahtiin positiivisella vahvistamisella ja kissan elekieltä lukien. Kissan voi esimerkiksi opettaa pyytämään ulkoilua juuri kissan haluamana aikana opettamalla sille merkin, joka tarkoittaa, että ulkoilu on mahdollista tämän merkin näkyessä. Kissa on fiksu ja oppivainen eläin!
On aika ottaa vastuu kissoistamme. Kissan valvottu ulkoilu on kissan etu. Se suojelee kyllä luonnonvaraisia eläimiä, mutta ennen kaikkea se suojelee kissaa itseään. Kissa ei ole vastuussa ongelmista mitä valvomattomasta ulkoilusta syntyy, vastuu on aina meillä ihmisillä.
Kissavastuu esittääkin kiitoksensa sekä SEY Suomen eläinsuojelulle että Oulun poliisille kissan vapaata ulkoilua koskevasta päätöksestä. Kissan arvo on vihdoin aika saada samalle tasolle kuin esimerkiksi koiralla, ja nämä ovat niitä tärkeitä askeleita tämän arvon saavuttamiseksi.
Kissavastuu
(Kissavastuu.fi on keväällä 2025 julkaistava sivusto, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä vastuulliseen kissanpitoon, nostaa kissan arvoa sekä puuttua lainsäädäntöön, jotta kissojen valvomaton ulkoilu saadaan selkeästi kielletyksi.)